W każdy nadchodzący weekend lata w całej Polsce odbywają się Pikniki z PRODUKTEM POLSKIM, których organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego oraz Powiatowych Zespołów Doradztwa Rolniczego.
Bogate programy pikników, obfitujących w szereg atrakcji, w tym występy zespołów ludowych, animacje, pokazy Straży Pożarnej, konkursy tematyczne, warsztaty rękodzielnicze, a także znakomite potrawy ukazujące bogactwo kulinarne każdego regionu sprawiają, że inicjatywa spotyka się z dużym zainteresowaniem osób odwiedzających.
Podczas wydarzeń odbywa się I etap ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej, rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego.
Panie przygotowują i prezentują tradycyjne potrawy regionalne charakterystyczne dla regionu działania KGW. Komisja konkursowa, w której skład wchodzi lokalny ekspert kulinarny, ocenia potrawy wcześniej zgłoszone w formularzu zgłoszeniowym i przyznaje im odpowiednią punktację. W ten sposób Koła Gospodyń Wiejskich zajmują miejsca w rankingu wojewódzkim. Do półfinału przechodzi maksymalnie 10 zespołów z danego województwa, które zdobyły największą liczbę punktów.