Obrazek wyróżniający artykułu - Wypoczynek u rolnika: wymagani

Współczesny świat pełen zgiełku i pośpiechu sprawia, że coraz więcej osób poszukuje miejsc, gdzie można odpocząć od codziennego stresu, zregenerować siły i na nowo poczuć bliskość wiejskiego otoczenia. Na przestrzeni kilku lat obserwować można rosnącą liczbę turystów, wybierających Polską wieś jako miejsce wyjazdów. Bez wątpienia fakt ten przyczynił się poniekąd do szybszego rozwoju agroturystyki. Aktualnie, agroturystyka to nie tylko usługa kończąca się na zakwaterowaniu, ale też na uatrakcyjnianiu gościom pobytu poprzez udział w różnego rodzaju pracach gospodarskich.

Szczególnym rozwiązaniem jest propozycja spędzania wolnego czasu w funkcjonującym gospodarstwie rolnym, zwana ,,Wypoczynkiem u rolnika”. Aby zyskać ten unikalny status, gospodarstwo oprócz standardowych wymagań kategoryzacyjnych dotyczących wyposażenia musi spełnić dodatkowe, następujące kryteria:

  1. Siedlisko zagospodarowane tradycyjnie - dom, budynki gospodarskie, podwórze, ogród przydomowy.
  2. Otaczające kwaterę tereny wiejskie - otoczenie kwatery to zabudowania gospodarskie, pola, łąki, lasy.
  3. Maksymalna ilość miejsc w kwaterze- 30 osób.
  4. Prowadzona produkcja rolna: roślinna i/lub hodowlana, ogrodnicza, sadownicza, rybacka.
  5. Minimum 3 gatunki zwierząt stanowiących atrakcję turystyczną gospodarstwa.
  6. Ogród warzywny.
  7. Posiłki domowe wytwarzane na bazie produktów wiejskich - Możliwość degustacji regionalnych potraw serwowanych w kwaterze dla gości.
  8. Elementy dekoracyjne w obiekcie oraz poszczególnych pokojach związane z kultywowaniem rodzimych tradycji, kultury, etnografii.
  9. Rozwiązania ekologiczne w gospodarstwie - np. segregacja śmieci, kompostownie, własna oczyszczalnia ścieków, odnawialne źródła energii.

Jako gość takiego miejsca możesz więc aktywnie uczestniczyć w zajęciach gospodarskich tj. np. pielenie warzyw, sianokosy czy zbieranie ziół. Co więcej, otrzymasz szansę poznania naturalnych i ekologicznych metod wytwarzania i przetwórstwa żywności (smażenie konfitur, wyrób sera i masła czy pieczenie chleba).

Dlaczego warto wybrać Wypoczynek u rolnika?

Zwierzęta gospodarskie: obserwacja zwierząt pełni funkcję edukacyjną i poszerza wiedzę. Dostarcza turystom okazji do nauki o różnych gatunkach oraz zwyczajach tych zwierząt. Jest to szczególnie wartościowe dla rodzin z dziećmi, ponieważ młodsze pokolenia mogą zyskać większą świadomość znaczenia bioróżnorodności oraz wrażliwość na ochronę przyrody.

Spokój i prywatność: odpoczynek u rolnika to kwatery z mniejszą liczbą osób w obiekcie i kameralną atmosferą. Oznacza to zatem więcej prywatności i komfortu, co jest szczególnie ważne dla osób szukających ucieczki od zgiełku i codziennego stresu.

Wiejska żywność: gospodarstwa te oferują swoim gościom posiłki przygotowane z wiejskich produktów. Często są one świeższe niż żywność dostępna w supermarketach i wolne od sztucznych dodatków, konserwantów i chemikaliów. Wpływa to na ich wartość odżywczą (zachowują więcej witamin, minerałów i innych cennych składników) oraz walory smakowe

. 

Regionalna kuchnia: miejscowe potrawy są często nierozerwalnie związane z historią, kulturą i tradycjami danego obszaru. Degustując je, można lepiej zrozumieć lokalne zwyczaje, obrzędy i sposób życia mieszkańców.

Elementy nawiązujące do rodzimych tradycji, kultury i etnografii: ich obecność daje obiektowi unikalny charakter i pozwala gościom poczuć autentyczny klimat regionu, co może wzbogacić wrażenia z pobytu i stworzyć głębszą więź z miejscem. Dzięki nim, pobyt staje się bogatszy w doświadczenia. Pełnią one też funkcję edukacyjną, przybliżając historię, sztukę i obyczaje miejsca.

Na koniec warto dodać też, że znak ,,Wypoczynek u rolnika” jest znakiem zastrzeżonym i podlega ochronieprawnej przez Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej…

 

Zadanie publiczne pn. „Bezpieczny wypoczynek na polskiej wsi” dofinansowane ze środków Ministerstwa Sportu i Turystyki zgodnie z zawartą umowa nr 2024/0015/0296/UDOT/DT/BP/JKK z dnia 19.06.2024 roku.

Galeria